23 XI (środa) o godz. 17.00 zapraszamy na promocję najnowszej książki Przemysława Karwowskiego „Od likierów do luksusowej”. Spotkanie z Autorem poprowadzą – dr Anitta Maksymowicz i dr Arkadiusz Cincio (relacja ze spotkania)

Publikacja P. Karwowskiego „Od likierów do luksusowej” przedstawia  historię Lubuskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych, która powstała na bazie wytwórni A. Buchholza, a także dwóch innych destylarni dawnego Grünbergu – H. Raetscha i Scharlachberga. Utworzona w 1945 roku fabryka alkoholi działała  blisko siedemdziesiąt lat. Pierwotnie jako zakład Państwowego Monopolu Spirytusowego, a od 22 czerwca 1951 roku już pod nazwą Lubuskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych. Rok 2003 zamknął piękną kartę zielonogórskiej wytwórni – została wówczas sprywatyzowana i kupiona przez szwedzki koncern państwowy Vin & Spirit AB.

Monografia Lubuskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych składa się z czterech części. Pierwsza, pt. „Tradycja” zawiera wątki historyczne dotyczące polskiej, a także europejskiej tradycji wytwarzania wódek i likierów oraz udokumentowane związki autorów receptur zielonogórskich wódek z bogatą historią krajowego przemysłu spirytusowego. Część druga, pt. „Miejsce” ukazuje losy kwartału ulic, gdzie powstała wytwórnia oraz historia jej rozwoju. „Produkty” to tytuł kolejnego członu książki. Poświęcony został nazewnictwu, klasyfikacji wyrobów i surowców oraz stosowanej technologii. Znajdziemy tu także rozdział zawierający chronologię produkcji powstających na przestrzeni lat wyrobów. Ostatnią, czwartą częścią monografii jest leksykon produktów. Ich opis odpowiada na pytania: co i jak? kto? kiedy? Publikacja zawiera bogatą ikonografię opisywanych wyrobów, ich etykiety oraz firmowych kieliszków (o ile takie znajdowały się w ofercie Wytwórni).

Autorem tej niezwykle ważnej i ciekawej publikacji jest Przemysław Karwowski, znany zielonogórski propagator tradycji winiarskich. Prezes Fundacji Gloria Monte Verde oraz wydawca Winiarza Zielonogórskiego. P. Karwowski jest także wydawcą i autorem jednego z rozdziałów pomnikowego dzieła pt. „Enografia Thalloris” zawierającego historię zielonogórskiego wina i winiaku od czasów najdawniejszych do współczesności.

Autor książki „Od likierów do luksusowej” dokonał rzeczy wspaniałej i nie do przecenienia. Opisał siedemdziesiąt lat jednej z najważniejszych fabryk alkoholi w Polsce, która nadal działa, rozwija się i produkuje marki o światowej renomie. Dziełem tym oddał należny hołd pokoleniom, które poświęciły temu miejscu swój czas i serce. Pozwolę sobie dołączyć do tych podziękowań oraz wyrazić podziw i szacunek dla twórców znaczącego fragmentu historii naszego narodowego trunku.

Polska Wódka bowiem, w dużej mierze także dzięki produktom z Zielonej Góry, znalazła się pośród innych uznanych światowych alkoholi: koniaku, szampana, szkockiej whisky czy irlandzkiej whiskey. Wielowiekowa historia i tradycja Polskiej Wódki uznana została za wartość, którą należy chronić.

Polska Wódka ma więc chronione oznaczenie geograficzne, a także swoją własną definicję. Do tego momentu doprowadziła nas ponad 600-letnia historia, dziedzictwo mnichów, którzy najprawdopodobniej sztukę destylacji przywieźli na ziemie polskie, tajemna praca alchemików i pierwszych medyków, skrzętne notatki autorów staropolskich herbarzy, działalność wielu pokoleń oddanych sprawie gorzelników.

Naszym zadaniem jest szerzyć wiedzę o tym, co się przez te wieki działo z Polską Wódką i innymi godnymi alkoholami. Musimy pamiętać, że towarzyszyły nam one w chwilach wzniosłych i w momentach upadku. Praca, którą Państwo za moment przeczytają, poświęcona jest działalności fabryki w Zielonej Górze po II Wojnie Światowej, okresie który był czasem trudnym, budzącym wiele kontrowersji. Warto zagłębić się w tę lekturę, aby zrozumieć warunki funkcjonowania producentów alkoholi w tym przedziale naszej historii.

Jestem przekonany, że książka Pana Przemysława Karwowskiego, która powstała dzięki wielkiemu zaangażowaniu, ogromnej dociekliwości i rzetelnemu podejściu autora, będzie pozycją obowiązkową dla każdego, kto interesuje się dziejami polskich alkoholi

Andrzej Szumowski
Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka