21.00 – Bachus nad Wełtawą – wykład dr. Arkadiusza Cincio (Muzeum Wina),
harmonogram wszystkich wydarzeń Czeskiej Nocy w Muzeum

Czesi słyną z zamiłowania do piwa, które śmiało można nazwać ich narodowym napojem. Mało osób jednak wie, że w południowych Morawach oraz nad Łabą i Wełtawą na powierzchni ponad 17 tysięcy hektarów uprawia się winorośl, z której produkuje się wyśmienite wina. Do najpopularniejszych odmian winorośli uprawianych w Czechach należą: Müller-Thurgau, Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), Ryzlink vlašský (Welschriesling), Svatovavřinecké (Saint Laurent), Frankovka (Blaufränkisch), Zweigelt i Rulandské modre (Pinot noir).

Wina czeskie dzielone są na kategorie jakościowe, a ich klasyfikacja jest wzorowana w dużym stopniu na rozwiązaniach niemieckich. Winiarstwo naszych połdniowych sąsiadów ma bogatą historię sięgającą czasów rzymskich. Czechy były państwem, gdzie winiarze polscy na przełomie XX i XXI uczyli się technik uprawy winorośli i produkcji wina. Polscy winiarze sprowadzali z Republiki Czeskiej zarówno sadzonki winorośli, jak i urządzenia służące do produkcji wina. Nawiązane wówczas kontakty trwają do dziś.