X wiek
Przypuszczalny początek uprawy winorośli na ziemiach polskich. Wino było potrzebne dla celów liturgicznych. Pestki winogron zostały odnalezione na stanowiskach archeologicznych w Gnieźnie, Poznaniu,     Gdańsku i Krakowie.

1136 rok
Bulla papieża Innocentego II wymienia dwie winnice (jedną pod Płockiem, drugą pod Włocławkiem.

1150 rok
Do Zielonej Góry przybyli osadnicy z Frankonii przywożąc pierwsze sadzonki winorośli. Data została zachowana w zielonogórskiej tradycji. Brak natomiast źródeł pisanych, które mogłyby ja potwierdzić.

1295 rok
Pisemna wzmianka o winnicach w Solnikach pod Kożuchowem.

1314 rok
Pierwsza wzmianka o zielonogórskim winiarstwie. Hugo Schmidt w książce „Geschichte der Stadt Grünberg“ z 1922 r. pisze o Zielonogórzanach, którzy w tym roku schronili się na winnicy położonej   na południe od miasta. Informację tę zaczerpnął Schmidt najprawdopodobniej z zaginionej rękopiśmiennej kroniki miasta  Johanna Nippe. Inne kroniki mówią iż Zielonogórzanie schronili się w lesie brzozowym.

1338 rok
Październikowy mróz zniszczył niemal doszczętnie zielonogórskie winnice.

1466 rok
Książę  Henryk IX sprowadził sadzonki winorośli z Węgier, Austrii i Francji.

Schyłek XV wieku
Okres szczególnie pomyślnej koniunktury dla zielonogórskiego wina. W okresie tym, dzięki łagodnym zimom oraz opiece panujących książąt znacznie zwiększył się obszar zajęty uprawą.

1513-151 4 rok
Ostre zimy zniszczyły zielonogórskie winnice. Uprawa została przerwana na osiem lat.

1644 r.
Rada miejska wydaje rozporządzenie regulujące rozmiary przyjęć weselnych i wieczorów kawalerskich.

1618-1648 rok
Wojna trzydziestoletnia, w czasie której zniszczonych zostaje wiele  winnic w Zielonej Górze i jej najbliższej okolicy.

1670 rok
Początek długoletniego sporu pomiędzy zielonogórskimi winiarzami i piwowarami.

1700-1712,1727 rok
Obfite zbiory winogron. Wyprodukowane wino nie mieściło się niekiedy w beczkach.

1728 rok
Zakaz zakładania nowych winnic w Zielonej Górze.

1797 rok
Wydanie ustawy o nauce i pracy winiarzy.

1800 rok
Winnice wokół Zielonej Góry zajmują obszar 700 hektarów.

1826 r.
Powstanie wytwórni Grempler & Co. A.G., najstarszej firmy produkującej szampana w Niemczech.

1842 rok
Wydanie zarządzenia dotyczącego oznaczania początku zbioru winogron.

2 poł. XIX wieku
Powolny regres winogrodnictwa i winiarstwa w Zielonej Górze.

1900 rok
Uroczyste obchody 750-lecia uprawy winnego krzewu w Zielonej Górze.

1945 rok
Przejecie winnic i winiarni w Zielonej Górze przez Polaków. W   powiecie zielonogórskim znajdowało się w tym czasie 66 hektarów winnic.

1947-1952 rok
Czas funkcjonowania w Zielonej Górze Technikum Sadowniczo-Winiarskiego.

1960 rok
W Muzeum Ziemi Lubuskiej utworzony został Dział Winiarski.

lata 70. XX wieku
Likwidacja ostatnich winnic w Zielonej Górze (pozostała jedynie symboliczna winnica na Winnym Wzgórzu).

1999 roku
Lubuska Wytwórnia Win ogłasza upadłość.

Początek XXI wieku
Wzrost zainteresowania uprawą winorośli,w Zielonej Górze i jej   okolicach, pojawiają się nowe prywatne winnice.

16 maj 2006 roku
Otwarcie dla zwiedzających ekspozycji „Muzeum Wina”.

30 czerwca 2006 roku
Z połączenia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Plantatorów Winorośli i   Producentów Wina oraz Lubuskiego Stowarzyszenia Winiarskiego powstaje Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie.

4 września 2008 roku
Muzeum Wina – stała ekspozycja ­ MZL zostaje przeniesiona do specjalnie zaadoptowanych piwnic muzealnych.

2008-2011 roku
Liberalizacja ustawodawstwa winiarskiego. Gronowe wino lubuskie pojawiło się ponownie w legalnym handlu w 2010 r.

9 października 2015 roku
Otwarcie Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze