Produkcja wina jest zajęciem, które wbrew pozorom trwa cały rok. Termin wykonywania określonych prac na winnicy i przy produkcji wina zależy od klimatu oraz od decyzji poszczególnych winiarzy. Harmonogram prac na niektórych winnicach może się więc różnić od podanego poniżej, który należy uznać jedynie za przykład.

  • W styczniu sprawdza się stan okrycia krzewów. W niektórych krajach na św. Wincentego (22 stycznia) wykonuje się zimowe cięcie winorośli. W Polsce zabieg ten jest wykonywany na ogół dużo później. Trwają natomiast  intensywne prace w piwnicach. Wino jest kupażowane i klarowane
  • W lutym dokonuje się przedsezonowego przeglądu narzędzi i środków ochrony roślin. Wina dojrzewają.
  • Marzec to czas kiedy przyroda budzi się do życia po zimowym śnie. Najczęściej w tym miesiącu wykonuje się główne ciecie winorośli. W marcu likwidowane są także kopczyki z Ziemi mające chronić winne latorośle przed mrozem.
  • W kwietniu dosadza się winorośl, w miejscach gdzie starsze rośliny uschły, bądź zostały usunięte. W tym miesiącu lub w maju najlepiej jest także zakładać nową winnicę. W piwnicy trwają ostatnie prace przed zabutelkowaniem wina.
  • W maju kontynuuje się dosadzanie krzewów lub zakładanie nowych winnic. Winiarze z niepokojem oglądają prognozy pogody. Majowe przymrozki mogą zniszczyć zupełnie kwiaty winorośli. Winiarze maja szereg metod zabezpieczania się przed przymrozkami, jak: omgławianie wodą, przykrywanie winorośli agrowłókniną, bądź też rozpalanie ognisk lub świec. W maju butelkuje się także wino z ubiegłorocznych plonów.
  • W czerwcu w dalszym ciągu są butelkowane wina. Na winnicy kosi się trawę, wczepia się winorośl w druty.
  • W lipcu młode winorośle są przywiązywane do palików. Kontynuuje się odchwaszczanie opryskiwanie winorośli.
  • W sierpniu zaczynają się wybarwiać ciemne odmiany winorośli. Na zbiór trzeba jednak jeszcze czekać… Kontynuuje się letnie usuwanie nadmiernych przyrostów oraz butelkowanie zeszłorocznego rocznika.
  • W Zielonej Górze na początku września organizowane są huczne obchody święta Winobrania. Na pierwsze zbiory najwcześniejszych  odmian (np. Solarisa) trzeba jednak poczekać przynajmniej do połowy miesiąca. Zbiór większości odmian odbywa się w październiku.
  • W październiku przychodzi czas na właściwe winobranie tj. zbiór winogron. Winiarze chcą, żeby winogrona dojrzewały na krzewie jak najdłużej, co zapewni  większą koncentrację cukru w gronach. Ze zbiorem nie można jednak zwlekać zbyt długo, bo wczesne przymrozki mogłyby zniweczyć całoroczna pracę na winnicy. Wino p zbiorze jest tłoczone i fermentowane. Jest to najbardziej widowiskowy, ale i najbardziej dla winiarzy  pracowity miesiąc w roku.
  • W listopadzie wytłoczony moszcz zamienia się powoli w młode wino. W drugiej połowie miesiąca przygotowuje się winorośl do zimowego spoczynku. W celu zabezpieczenia przed mrozami wykonywane są kopczyki z ziemi.
  • W grudniu nie prowadzi się zasadniczo żadnych prac na winnicy. Inaczej jest w piwnicy, gdzie ciągle doskonalone i kontrolowane jest młode wino. To czas na refleksję, promocję winnicy i wyznaczanie planów na rok następny.