19.00 „Temperament w butelce. Nie tylko Rioja i sherry”.
Wykład o winach hiszpańskich przedstawią dr Arkadiusz Cincio i Tomasz Kowalski – (Muzeum Wina)
Obecnie Hiszpania posiada największy areał winnic na świecie (1,1 mln ha), natomiast pod względem produkcji (45,3 mln hektolitrów) kraj ten ustępuje jedynie Francji i Włochom. W Hiszpanii uprawia się ponad 400 szczepów winorośli, lecz gospodarcze znaczenie ma jedynie uprawa 20 spośród nich. Najsłynniejszymi winami hiszpańskimi są czerwone wina wytrawne z regionu Rioja. Przez długi czas największym rozgłosem cieszyły się wina wzmacnianie z Andaluzji: sherry i malaga. Podczas wykładu zostaną pokrótce omówione najważniejsze regiony winiarskie w Hiszpanii oraz przybliżona klasyfikacja win z tego kraju
Zobacz program całej Hiszpańskiej Nocy w Muzeum
HONOROWY PATRONAT NAD WYDARZENIEM OBJĘLI:
Ambasada Królestwa Hiszpanii w Polsce
Elżbieta Polak Marszałek Województwa Lubuskiego
Janusz Kubicki Prezydent Miasta Zielona Góra
WSPÓŁPRACA:
Zielonogórski Uniwersytet Trzeciego Wieku
Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
MECENASI WYDARZENIA:
Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego
Miasto Zielona Góra
Współpraca medialna: