Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze oraz Stowarzyszenie Forum Art (wydawca) zapraszają na premierę książki Grzegorza Biszczanika „Zielona Góra od kuchni. Restauracje przedwojennego miasta”. Spotkanie odbędzie się w piątek, 12 stycznia 2024 r. o godz. 17.00 w sali im. Jana Muszyńskiego w Muzeum Ziemi Lubuskiej, al. Niepodległości 15.
Grzegorz Biszczanik zbadał i opisał 29 zielonogórskich restauracji, 7 kawiarni i cukierni, 11 hoteli, 8 gospód i oberż, 8 zajazdów oraz 6 pijalni, śniadalni i winiarni. Autor uwzględnił historię ich powstawania, przekształcanie się, lata funkcjonowania i pojawiające się trudności w konkurowaniu na rynku. Szczególne zainteresowanie czytelników wzbudzi kilkanaście przedstawionych przepisów na dania przygotowywane w zielonogórskich domach i lokalach gastronomicznych, m.in. karp i szczupak na niebiesko, zupa na brązowym piwie, chłodnik piwny, Śląskie Królestwo Niebieskie oraz Napój Majowy. Wykonana praca ma autorski i pionierski charakter. Jak dotąd nikt nie zajmował się tym pro-blemem w tak szeroki sposób. Stanowi to autorski wkład Grzegorza Biszczanika do badań nad dziejami Zielonej Góry.
– prof. Czesław Osękowski, recenzja naukowa (fragment)
Grzegorz Biszczanik – rodowity zielonogórzanin, doktor nauk humanistycznych. Historyk, regionalista, znawca dziejów Zielonej Góry. Członek Polskiego Towarzystwa Historycznego oraz Lubuskiego Towarzystwa Naukowego. Autor licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z dziejów Zielonej Góry i Ziemi Lubuskiej. Laureat nagrody Rektora Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza za Najlepszą Książkę Popularnonaukową 2019, Nagrody Kul-turalnej Prezydenta Miasta Zielonej Góry 2020, Złotego Dukatu 2020 za wspieranie i promowanie życia kulturalnego regionu. Odznaczony medalem „Za zasługi dla Województwa Lubuskiego” oraz złotą odznaką „Za opiekę nad zabytkami”.