Podczas wernisażu głos zabrał Tytus Fokszan, który przedstawił historię ich winnicy oraz podzielił się osobistymi refleksjami na temat pracy przy produkcji wina. Na początku Tytus, w ciepłych słowach przedstawił swoją małżonkę, Marzenę, podkreślając jej kluczową rolę jako współautorki ich wspólnego projektu. Zaznaczył, że decyzja o prowadzeniu winnicy nie była łatwa i była związana z wieloma trudnościami.
„Założenie winnicy to nie tylko przyjemne momenty, ale również bardzo ciężka praca” — opowiadał Tytus.
Wspominał początki ich przygody z winiarstwem — decyzję o zakupie ziemi pod winnicę podjęli w 2014 roku. Tytus opowiedział o pierwszych wyborach związanych z zakładaniem winnicy, w tym o doborze odpowiednich odmian winorośli. Od początku skupiali się na produkcji win wytrawnych, a szczególnie Rieslinga, który okazał się doskonałym wyborem na ich glebie.
„Okazywało się, że jest idealnym, szlachetnym szczepem, który się nam bardzo udaje”.
Winiarz podkreślił, że ich praca nie ogranicza się tylko do zbierania plonów i produkcji wina, ale wymaga także dużego zaangażowania i poświęcenia, o czym chętnie opowiadają podczas różnego rodzaju degustacji i spotkań, organizowanych zarówno na winnicy, jak i podczas festiwalu „Otwartych Piwnic i Winnic” w Zielonej Górze. Tytus przyznał, że kiedyś miał inne wyobrażenie o prowadzeniu winnicy, sądząc, że „właściwie to się tam trochę samo będzie działo”. Okazało się jednak, że codzienna praca w winnicy jest pełna wyzwań.
Winnica Pod Winną Górą została założona w 2014 roku przez Marzenę i Tytusa Fokszanów. Jak wspominają właściciele, pomysł założenia plantacji winorośli w tym miejscu dojrzewał powoli. Na winnicy posadzono wtedy sadzonki odmian takich jak Riesling, Johanniter, Solaris, Regent i Rondo. Po kilku latach zdobywania doświadczeń winnica została zarejestrowana w sezonie 2020/2021. Od tego momentu prowadzona jest sprzedaż win, przyjmowanie enoturystów, a także organizowanie spotkań o charakterze informacyjnym, szkoleniowym i edukacyjnym na temat szeroko pojętej kultury uprawy winorośli i degustacji wina. Dla gości przygotowano zaplecze z wyposażeniem do spotkań plenerowo-integracyjnych, miejsce na ognisko, mały plac zabaw dla dzieci oraz strefę relaksu. Winnica korzysta z niemal idealnego położenia nad Odrą, w miejscu historycznych winnic.
Kurator: dr Arkadiusz Cincio