Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.
Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny....
Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.
Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
Podczas piątkowego wernisażu gości podejmował dr Mariusz Pacholak z zawodu pedagog, ale z miłości do wina – plantator i producent znakomitych trunków, cieszących się uznaniem wśród sommelierów i koneserów wina. Podczas spotkania serwował i z pasją opowiadał o Sauvignon Blanc, Riesligu czy czerwonym Regencie. Szczególnym rodzynkiem w tym cieście było słodkie porto z… dzikiej róży. Warto w tym miejscu dodać, że mozowski winiarz jest jednym ze współautorów “Enographia talloris”. Esej “Aksjologia wina” rozpoczyna III rozdział tej , obrosłej już legendą, publikacji.
Oprócz degustacji win przybyli goście mogli zapoznać się historią i osiągnięciami winnicy Cantina. Wystawa przygotowana została w formie plansz tekstowo-graficznych, na których ukazano dzieje gospodarstwa od pierwszych nasadzeń, aż do dziś. Przedstawiono tam również sylwetki właścicieli, gatunki wytwarzanych win oraz ciekawostki związane z tą właśnie winnicą. Nad koncepcją wystawy czuwał jak zawsze dr Arkadiusz Cincio, organizujący już piątą prezentację z cyklu “Winnice lubuskie. Wczoraj i dziś”.