Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Wystawy
Wytrawne smaki winnicy Cantina

Otwarcie wystawy “Winnica Cantina Karoliny i Mariusza Pacholaków” zamykało pulę różnorodnych wydarzeń, jakie przygotowało Muzeum Ziemi Lubuskiej na tegoroczne Dni Zielonej Góry. I choć sama winnica położona jest bliżej Sulechowa niż Winnego Grodu, to od wielu lat jej właściciele prezentują swoje wyroby podczas Winobrania i przyjmują gości zjeżdżających z całego kraju na to święto. Jest ona również ważnym elementem Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu.

Podczas piątkowego wernisażu gości podejmował dr Mariusz Pacholak z zawodu pedagog, ale z miłości do wina – plantator i producent znakomitych trunków, cieszących się uznaniem wśród sommelierów i koneserów wina. Podczas spotkania serwował i z pasją opowiadał o Sauvignon Blanc, Riesligu czy czerwonym Regencie. Szczególnym rodzynkiem w tym cieście było słodkie porto z… dzikiej róży. Warto w tym miejscu dodać, że mozowski winiarz jest jednym ze współautorów “Enographia talloris”. Esej “Aksjologia wina” rozpoczyna III rozdział tej , obrosłej już legendą, publikacji.

Oprócz degustacji win przybyli goście mogli zapoznać się historią i osiągnięciami winnicy Cantina. Wystawa przygotowana została w formie plansz tekstowo-graficznych, na których ukazano dzieje gospodarstwa od pierwszych nasadzeń, aż do dziś. Przedstawiono tam również sylwetki właścicieli, gatunki wytwarzanych win oraz ciekawostki związane z tą właśnie winnicą. Nad koncepcją wystawy czuwał jak zawsze dr Arkadiusz Cincio, organizujący już piątą prezentację z cyklu “Winnice lubuskie. Wczoraj i dziś”.