Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Archiwum aktualności
Namaste – kuchnia indyjska

INDYJSKA NOC W MUZEUM
14 maja 2022 (sobota), w godz. 17.00 – 23.00

W trakcie Indyjskiej Nocy w Muzeum zapraszamy na degustację potraw kuchni indyjskiej, znanej i cenionej od lat na całym świecie.

Kuchnia indyjska to mocny aromat przypraw, niesamowite kolory i wyraziste smaki, pozostające długo w pamięci. Dania indyjskie są zwykle lekko pikantne, korzenne i zawierają dużo warzyw. Zwykle podaje się je na okrągłych metalowych tackach, a czasami na liściu bananowca. Różnią się one z powodu regionów, klimatu i religii w Indiach. W północnej części Indii dominują dania mięsne z ciężkimi sosami oraz pszenne placki i chlebki. To z tego regionu pochodzi curry (kari). Z kolei w południowej części kraju dominują dania wegetariańskie na bazie nasion roślin strączkowych z dodatkiem ryżu i mleczka kokosowego. Tam też popularne są zupy, a szczególnie zupa z soczewicy na ostro. Swój charakterystyczny smak i aromat dania kuchni indyjskiej zawdzięczają sporej ilości dodawanych przypraw. W Indiach przyprawy nie tylko są dodatkiem smakowym, ale zgodnie z Ajurwedą mają działanie lecznicze. Najpopularniejsze są mieszanki, takie jak garam masala. Najważniejsze przyprawy w Indiach to m.in. kurkuma, kmin, imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kozieradka, czarnuszka, chili, goździki czy kolendra. Typowe indyjskie przystawki to Pakora (warzywa smażone w cieście), Onion Bhaji (krążki cebuli panierowane w mące z soczewicy) czy też chlebki naan.

 

Potrawy do degustacji przygotuje dla uczestników Indyjskiej Nocy w Muzeum zielonogórska restauracja New Namaste.
Urzędy, firmy i instytucje, które przyczyniły się realizacji Indyjskiej Nocy w Muzeum
WSTĘP WOLNY

*Uczestnictwo w wydarzeniach organizowanych przez Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na fotografowanie, filmowanie, kopiowanie i publikowanie owych materiałów w celu promocji wydarzenia.