W czasie lekcji uczniowie zapoznają się z dziejami uprawy winnej latorośli w Zielonej Górze od pierwszej wzmianki o jej uprawie (1314 r.) aż po czasy współczesne. Uczniowie poznają: lokalizację winnic, wytwórni win i koniaków, anegdoty dotyczące właściwości zielonogórskiego wina, dzieje święta Winobrania. Jako pomoce dydaktyczne będą wykorzystane m. in. pokaz slajdów, reprodukcje dawnych map i teksty źródłowe.
Celem lekcji jest zapoznanie uczniów ze znaczeniem produkcji wina dla dawnej Zielonej Góry. Uczniowie będą poznawać historię największych zielonogórskich wytwórni win: Grempler A.G./L.W.W., Brieger, Raetsch, Buchholz, May. Jako pomoce dydaktyczne będą użyte: reprodukcje dawnych map, etykiet i dokumentów.
W czasie lekcji uczniowie będą poznawać najważniejsze dzieła sztuki, w których motywem przewodnim jest wino. Kolejnym celem lekcji jest przedstawienie znaczenia wina dla chrześcijaństwa i dla religii pogańskich w starożytności. Wybrane zagadnienia zilustrują zabytki zgromadzone w Muzeum Wina.