X wiek
Przypuszczalny początek uprawy winorośli na ziemiach polskich. Wino było potrzebne dla celów liturgicznych. Pestki winogron zostały odnalezione na stanowiskach archeologicznych w Gnieźnie, Poznaniu, Gdańsku i Krakowie.
1136 rok
Bulla papieża Innocentego II wymienia dwie winnice (jedną pod Płockiem, drugą pod Włocławkiem.
1150 rok
Do Zielonej Góry przybyli osadnicy z Frankonii przywożąc pierwsze sadzonki winorośli. Data została zachowana w zielonogórskiej tradycji. Brak natomiast źródeł pisanych, które mogłyby ja potwierdzić.
1295 rok
Pisemna wzmianka o winnicach w Solnikach pod Kożuchowem.
1314 rok
Pierwsza wzmianka o zielonogórskim winiarstwie. Hugo Schmidt w książce „Geschichte der Stadt Grünberg“ z 1922 r. pisze o Zielonogórzanach, którzy w tym roku schronili się na winnicy położonej na południe od miasta. Informację tę zaczerpnął Schmidt najprawdopodobniej z zaginionej rękopiśmiennej kroniki miasta Johanna Nippe. Inne kroniki mówią iż Zielonogórzanie schronili się w lesie brzozowym.
1338 rok
Październikowy mróz zniszczył niemal doszczętnie zielonogórskie winnice.
1466 rok
Książę Henryk IX sprowadził sadzonki winorośli z Węgier, Austrii i Francji.
Schyłek XV wieku
Okres szczególnie pomyślnej koniunktury dla zielonogórskiego wina. W okresie tym, dzięki łagodnym zimom oraz opiece panujących książąt znacznie zwiększył się obszar zajęty uprawą.
1513-151 4 rok
Ostre zimy zniszczyły zielonogórskie winnice. Uprawa została przerwana na osiem lat.
1644 r.
Rada miejska wydaje rozporządzenie regulujące rozmiary przyjęć weselnych i wieczorów kawalerskich.
1618-1648 rok
Wojna trzydziestoletnia, w czasie której zniszczonych zostaje wiele winnic w Zielonej Górze i jej najbliższej okolicy.
1670 rok
Początek długoletniego sporu pomiędzy zielonogórskimi winiarzami i piwowarami.
1700-1712,1727 rok
Obfite zbiory winogron. Wyprodukowane wino nie mieściło się niekiedy w beczkach.
1728 rok
Zakaz zakładania nowych winnic w Zielonej Górze.
1797 rok
Wydanie ustawy o nauce i pracy winiarzy.
1800 rok
Winnice wokół Zielonej Góry zajmują obszar 700 hektarów.
1826 r.
Powstanie wytwórni Grempler & Co. A.G., najstarszej firmy produkującej szampana w Niemczech.
1842 rok
Wydanie zarządzenia dotyczącego oznaczania początku zbioru winogron.
2 poł. XIX wieku
Powolny regres winogrodnictwa i winiarstwa w Zielonej Górze.
1900 rok
Uroczyste obchody 750-lecia uprawy winnego krzewu w Zielonej Górze.
1945 rok
Przejecie winnic i winiarni w Zielonej Górze przez Polaków. W powiecie zielonogórskim znajdowało się w tym czasie 66 hektarów winnic.
1947-1952 rok
Czas funkcjonowania w Zielonej Górze Technikum Sadowniczo-Winiarskiego.
1960 rok
W Muzeum Ziemi Lubuskiej utworzony został Dział Winiarski.
lata 70. XX wieku
Likwidacja ostatnich winnic w Zielonej Górze (pozostała jedynie symboliczna winnica na Winnym Wzgórzu).
1999 roku
Lubuska Wytwórnia Win ogłasza upadłość.
Początek XXI wieku
Wzrost zainteresowania uprawą winorośli,w Zielonej Górze i jej okolicach, pojawiają się nowe prywatne winnice.
16 maj 2006 roku
Otwarcie dla zwiedzających ekspozycji „Muzeum Wina”.
30 czerwca 2006 roku
Z połączenia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Plantatorów Winorośli i Producentów Wina oraz Lubuskiego Stowarzyszenia Winiarskiego powstaje Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie.
4 września 2008 roku
Muzeum Wina – stała ekspozycja MZL zostaje przeniesiona do specjalnie zaadoptowanych piwnic muzealnych.
2008-2011 roku
Liberalizacja ustawodawstwa winiarskiego. Gronowe wino lubuskie pojawiło się ponownie w legalnym handlu w 2010 r.
9 października 2015 roku
Otwarcie Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze