Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Zbiory
Kalendarium zielonogórskiego winiarstwa

X wiek
Przypuszczalny początek uprawy winorośli na ziemiach polskich. Wino było potrzebne dla celów liturgicznych. Pestki winogron zostały odnalezione na stanowiskach archeologicznych w Gnieźnie, Poznaniu,     Gdańsku i Krakowie.

1136 rok
Bulla papieża Innocentego II wymienia dwie winnice (jedną pod Płockiem, drugą pod Włocławkiem.

1150 rok
Do Zielonej Góry przybyli osadnicy z Frankonii przywożąc pierwsze sadzonki winorośli. Data została zachowana w zielonogórskiej tradycji. Brak natomiast źródeł pisanych, które mogłyby ja potwierdzić.

1295 rok
Pisemna wzmianka o winnicach w Solnikach pod Kożuchowem.

1314 rok
Pierwsza wzmianka o zielonogórskim winiarstwie. Hugo Schmidt w książce „Geschichte der Stadt Grünberg“ z 1922 r. pisze o Zielonogórzanach, którzy w tym roku schronili się na winnicy położonej   na południe od miasta. Informację tę zaczerpnął Schmidt najprawdopodobniej z zaginionej rękopiśmiennej kroniki miasta  Johanna Nippe. Inne kroniki mówią iż Zielonogórzanie schronili się w lesie brzozowym.

1338 rok
Październikowy mróz zniszczył niemal doszczętnie zielonogórskie winnice.

1466 rok
Książę  Henryk IX sprowadził sadzonki winorośli z Węgier, Austrii i Francji.

Schyłek XV wieku
Okres szczególnie pomyślnej koniunktury dla zielonogórskiego wina. W okresie tym, dzięki łagodnym zimom oraz opiece panujących książąt znacznie zwiększył się obszar zajęty uprawą.

1513-151 4 rok
Ostre zimy zniszczyły zielonogórskie winnice. Uprawa została przerwana na osiem lat.

1644 r.
Rada miejska wydaje rozporządzenie regulujące rozmiary przyjęć weselnych i wieczorów kawalerskich.

1618-1648 rok
Wojna trzydziestoletnia, w czasie której zniszczonych zostaje wiele  winnic w Zielonej Górze i jej najbliższej okolicy.

1670 rok
Początek długoletniego sporu pomiędzy zielonogórskimi winiarzami i piwowarami.

1700-1712,1727 rok
Obfite zbiory winogron. Wyprodukowane wino nie mieściło się niekiedy w beczkach.

1728 rok
Zakaz zakładania nowych winnic w Zielonej Górze.

1797 rok
Wydanie ustawy o nauce i pracy winiarzy.

1800 rok
Winnice wokół Zielonej Góry zajmują obszar 700 hektarów.

1826 r.
Powstanie wytwórni Grempler & Co. A.G., najstarszej firmy produkującej szampana w Niemczech.

1842 rok
Wydanie zarządzenia dotyczącego oznaczania początku zbioru winogron.

2 poł. XIX wieku
Powolny regres winogrodnictwa i winiarstwa w Zielonej Górze.

1900 rok
Uroczyste obchody 750-lecia uprawy winnego krzewu w Zielonej Górze.

1945 rok
Przejecie winnic i winiarni w Zielonej Górze przez Polaków. W   powiecie zielonogórskim znajdowało się w tym czasie 66 hektarów winnic.

1947-1952 rok
Czas funkcjonowania w Zielonej Górze Technikum Sadowniczo-Winiarskiego.

1960 rok
W Muzeum Ziemi Lubuskiej utworzony został Dział Winiarski.

lata 70. XX wieku
Likwidacja ostatnich winnic w Zielonej Górze (pozostała jedynie symboliczna winnica na Winnym Wzgórzu).

1999 roku
Lubuska Wytwórnia Win ogłasza upadłość.

Początek XXI wieku
Wzrost zainteresowania uprawą winorośli,w Zielonej Górze i jej   okolicach, pojawiają się nowe prywatne winnice.

16 maj 2006 roku
Otwarcie dla zwiedzających ekspozycji „Muzeum Wina”.

30 czerwca 2006 roku
Z połączenia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Plantatorów Winorośli i   Producentów Wina oraz Lubuskiego Stowarzyszenia Winiarskiego powstaje Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie.

4 września 2008 roku
Muzeum Wina – stała ekspozycja ­ MZL zostaje przeniesiona do specjalnie zaadoptowanych piwnic muzealnych.

2008-2011 roku
Liberalizacja ustawodawstwa winiarskiego. Gronowe wino lubuskie pojawiło się ponownie w legalnym handlu w 2010 r.

9 października 2015 roku
Otwarcie Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze